2018-01-29-Ε-Β2-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩΝΤΑΣ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΟΡΙΓΚΑΜΙ-Α-Β-Γ-15ο ΓΠ&3ο ΓΙΛ



«Δημιουργώντας παιχνίδια με οριγκάμι» 
εργαστήριο για όλες τις τάξεις, 15ο Γ.Π & 3ο Γ.Ιλίου στο πλαίσιο της Ημερίδας: 
«Το Εκπαιδευτικό Παιχνίδι στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση - Η Παιδαγωγική της Χαράς στην πράξη» 


από την Εισαγωγή στην ιστορία του Οριγκάμι
της Ιωάννας Χριστοδούλου (Instructor Origami της Nihon Origami Kyokai)
“Στις μέρες μας, η λέξη «origami» έχει καθιερωθεί σε όλο τον κόσμο. Είναι η αντίστοιχη ιαπωνική της ελληνικής λέξης «χαρτοδιπλωτική» και περιγράφει μια κατασκευή (πράγματος, ζώου, λουλουδιού κ.τ.λ.) με το δίπλωμα ενός ή περισσοτέρων χαρτιών.
Η ιστορία του ξεκινά ίσως με την ίδια την ιστορία του χαρτιού, αυτό το υλικό  που εφευρέθηκε στην Κίνα περίπου το 100 μ.Χ. και μας επιτρέπει να το διπλώσουμε πολλές φορές κρατώντας τη μορφή που του δίνουμε χωρίς να κόβεται.
Στην Ιαπωνία το χαρτί έφτασε με Βουδιστές μοναχούς γύρω στο 550 μ.Χ. Κατά την περίοδο Heian (794-1185), οι μορφωμένοι Ιάπωνες επικοινωνούσαν μεταξύ τους με επιστολές, τις οποίες δίπλωναν με ιδιαίτερο τρόπο. Οι άνδρες της μόδας τότε, είχαν μαζί τους ένα «tato», κάτι σαν πορτοφόλι origami. Την ιστορική περίοδο  Kamakura (1185-1333) ένα επίσημο δώρο ήταν το «noshi awabi», το εσωτερικό ενός όστρακου τυλιγμένο με ορισμένο τρόπο σε χαρτί. Αυτό το δίπλωμα του χαρτιού ονομάστηκε noshi και ακόμα και σήμερα το βλέπουμε επάνω σε δώρα. Ακόμα, συνηθιζόταν στο στόμιο του δοχείου με το sake που προοριζόταν για τελετές, όπως ο γάμος, να διπλώνουν χαρτί με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Επειδή το αποτέλεσμα έμοιαζε με πεταλούδα, αυτά τα πρώτα origami ονομάστηκαν «ocho και mecho» (αρσενική και θηλυκή πεταλούδα). Κατά την περίοδο Muromachi (1333-1573) τα λουλούδια προσφέρονταν περίτεχνα τυλιγμένα σε χαρτί γνωστό σαν «tsutsumi». Την περίοδο Edo (1600-1867) που ακολουθεί, συναντούμε υφάσματα με σχέδια origami επάνω, καθώς και απεικονίσεις νεαρών πλούσιων γυναικών που ασχολούνται με αυτή την τέχνη. Αντίθετα, την περίοδο Meiji (1868-1912) υπάρχουν φωτογραφίες παιδιών που κάνουν χαρτοδιπλωτική.
Στη Δύση το χαρτί έρχεται πολύ αργότερα, μέσω των Αράβων που κλέβουν το μυστικό της κατασκευής του από Κινέζους φυλακισμένους στη Σαμαρκάνδη (περίπου το 750 μ.Χ.) και το μεταφέρουν στην Ισπανία. Από εκεί παίρνει τον δρόμο για τη Γαλλία, την Αγγλία και την Κεντρική Ευρώπη (περίπου το 1500 μ.Χ.). Εκεί υπήρχε η συνήθεια ο νονός να δίνει ένα ειδικά διπλωμένο χαρτί στο παιδί με την ημερομηνία της βάφτισης επάνω. Το πιο διάσημο όμως origami της Ευρώπης του 17ου αιώνα ήταν ένα πουλί γνωστό με το ισπανικό του όνομα «pajarita».
Ο 20ός αιώνας απογειώνει το origami, ειδικά κατά το δεύτερο μισό του. Πολλοί οι Ιάπωνες αλλά και οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί που ασχολούνται με αυτό! Καθώς ο κόσμος μας μικραίνει με τη ραγδαία εξέλιξη της επικοινωνιακής τεχνολογίας, μια γόνιμη ανταλλαγή ιδεών λαμβάνει χώρα. Πολλά βιβλία τυπώνονται, για παιδιά και για μεγάλους, για αρχάριους και προχωρημένους. Ποιο μπορεί να είναι το μέλλον του; Επειδή σίγουρα κάτι ακόμα θα υπάρχει να ανακαλύψουμε, ας πάρουμε στα χέρια μας ένα χαρτάκι και ας παίξουμε μ’ αυτό, όπως τόσοι άλλοι άνθρωποι έκαναν πριν από μας. Γιατί πάνω απ’ όλα το origami είναι παιχνίδι, δημιουργία, διασκέδαση και φιλία!”

Βαρκούλα








Γερανός





Waterbomb










Κύκνος