Μοτόι Γιαμαμότο
Motoi Yamamoto
born in 1966, Hiroshima,Japan

το επίσημο site του καλλιτέχνη
παρουσίαση έργων
SALTSCAPES / Motoi Yamamoto
(video 2:54 min, ο ίδιος δημιουργεί και μιλάει για το έργο του)
The Dismantling of Motoi Yamamoto's "Return to the Sea: Saltworks"
(video 1:42 min, το κοινό επιστρέφει το αλάτι στη θάλασσα)

Ο Γιαμαμότο, γεννημένος το 1966 στη Χιροσίμα, χρησιμοποιεί το αλάτι για να δημιουργήσει τεράστιες εγκαταστάσεις - λαβύρινθους. Τα έργα του είναι εφήμερα, καθώς μόλις τελειώνει μία έκθεση, ζητάει πάντα το αλάτι να επιστρέφεται στον ωκεανό, ώστε το ταξίδι του να κάνει έναν πλήρη κύκλο.
Η ιστορία πίσω από την ασυνήθιστη τεχνική που χρησιμοποιεί δεν είναι ευχάριστη. Ο ίδιος βρισκόταν στο τρίτο έτος φοίτησης στο College of Art του Kananawa, όταν η μικρότερη αδερφή του πέθανε στα 24 της χρόνια, δύο χρόνια μετά τη διάγνωσή της με καρκίνο στον εγκέφαλο. Για να μπορέσει να διαχειριστεί τη θλίψη του αλλά και να τιμήσει τη μνήμη της, άρχισε να δημιουργεί αυτά τα έργα τέχνης από αλάτι.

«Το αλάτι έχει στενή σχέση με την ανθρώπινη ζωή πέρα από τον χρόνο και τον χώρο. Ειδικά στην Ιαπωνία, συνδέεται με τον θάνατο και είναι συχνά ένας τρόπος για να ξορκίσεις το κακό.  Το να δημιουργώ έναν λαβύρινθο από αλάτι είναι σαν να ακολουθώ τα χνάρια των αναμνήσεών μου. Οι μνήμες φαίνεται να αλλάζουν και να εξαφανίζονται όσο περνάει ο καιρός. Ωστόσο, αυτό που αναζητώ είναι ο τρόπος με τον οποίο μπορώ να αγγίξω μία πολύτιμη στιγμή στις αναμνήσεις μου, κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί με τη βοήθεια φωτογραφιών ή κειμένων.»

Ο Γιαμαμότο βρέθηκε στην Πάτρα, το 2012, στα πλαίσια της ανταλλαγής καλλιτεχνών μεταξύ Ελλάδας-Ιαπωνίας και κατασκεύασε έναν λαβύρινθο από αλάτι στο κτίριο Μαραγκόπουλου. 


Μοτόι Γιαμαμότο - Εγκαταστάσεις με αλάτι

Yamamoto,1999,Onomichi,Hiroshima,JAPAN
Yamamoto,2005,LABYRINTH,Israel
Yamamoto,2006,LABYRINTH,Patras,Greece1
Yamamoto,2006,LABYRINTH,Patras,Greece2
Yamamoto,2009,LABYRINTH,Japan
Yamamoto,2010,FLOATING GARDEN,France
Yamamoto,2010,LABYRINTH,Kunst,Station,Cologne
Yamamoto,2011,FOREST OF BEYOND,Japan
Yamamoto,2012,Salt Project Returned to Sea,Charleston
Yamamoto,2013,FLOATING GARDEN,Charlott,USA