4Σύγχρονοι Καλλιτέχνες

Γ΄ Τάξη
Βιωματικές Δράσεις – Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη
«Η Αειφόρος Ανάπτυξη ως Πολιτισμός»

Μέσα από τον δρόμο της Σύγχρονης Τέχνης, της Τέχνης της Γης και της Τέχνης του Δρόμου,
τα θέματα που προβάλλουν και τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες διαμορφώνονται,
οι μαθητές όχι μόνο θα αντλήσουν νοήματα για την Αειφόρο Ανάπτυξη αλλά και θα δημιουργήσουν αξίες.

4

Σύγχρονοι Καλλιτέχνες


Α.ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ



4-1Επιλέγουμε ένα έργο και χαρτογραφούμε την πιθανή διαδρομή της δημιουργίας του, γράφοντας ένα άρθρο.
- Πώς διαμορφώθηκαν οι ιδέες;
- Τι υλικά χρειάστηκαν;
- Τι προσχέδια χρειάστηκαν;
- Ποιοι ενεπλάκησαν με την πραγματοποίησή του;
- Πού έγινε το έργο και πόσο χρειάστηκε για να γίνει;
- Αν παρουσιαζόταν στο ελληνικό κοινό, ποια θα ήταν η απήχησή του;

4-2Τι είδους εγκατάσταση ή περφόρμανς θα μπορούσαμε να πραγματοποιήσουμε στο περιβάλλον του σχολείου, 
ώστε να μεταδώσουμε μηνύματα που αφορούν την εκπαιδευτική κοινότητα; 
Να γίνουν προτάσεις και να οργανωθεί μια τέτοια δράση.

Β.ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΚΕΙΜΕΝΑ, ΠΗΓΕΣ, VIDEO


Τζον Τσαμπερλέιν
John Chamberlain
1927-2011
born: Indiana,USA

παρουσίαση έργων
John Chamberlain
(video 3:21 min, έργα τριών και δύο διαστάσεων)
JOHN CHAMBERLAIN, installing "New Sculpture" at Gagosian Gallery
(video 2:58 min, δημιουργώντας ένα έργο)
John Chamberlain at Paula Cooper, NYC
(video 7:25 min, σε έκθεση)

Ο Τσαμπερλέιν είναι ένας από τους πιο διάσημους Αμερικανούς καλλιτέχνες του Αφηρημένου Εξπρεσιονισμού. Θεωρείται πρωτοπόρος του κινήματος της «τέχνης από σκουπίδια», αφού είχε ήδη αρχίσει στη δεκαετία του 1950 να παράγει γλυπτά μεγάλης κλίμακας, με υλικά από το σώμα αυτοκινήτων, τα ελαστικά και τους κινητήρες.
Με την τεχνική της συγκόλλησης, μετέτρεψε τα έργα ζωγραφικής σε γλυπτά - κατασκευές μεγάλου μεγέθους που θυμίζουν οργανικά πλάσματα όπως είναι τα ζώα, τα φυτά και τα ανθρώπινα σώματα. Στη δεκαετία του 1970, άρχισε να εργάζεται με εκτυπώσεις και έχει δημιουργήσει μια σειρά από μεταξοτυπίες και σχέδια, μεταφέροντας τη δυναμική της αφαίρεσης από τις τρεις διαστάσεις στη δισδιάστατη επιφάνεια.


Τζον Τσαμπερλέιν - Επιτοίχιες Κατασκευές και Γλυπτά με ανακυκλωμένο αλουμίνιο

Γιάννης Κουνέλλης 
Jannis Kounellis
γεννημένος το 1936, στον Πειραιά, από το 1956 ζει στη Ρώμη

Γιάννης Κουνέλης «Ριζοσπαστική» και «επιθετική» Arte Povera
ΦΟΡΤΗΓΟ ΠΛΟΙΟ ΙΟΝΙΟΝ, ΠΕΙΡΑΙΑΣ 1994
A  tribute to Jannis Kounellis
works
Jannis Kounellis. "Da inventare sul posto (To invent on the spot)." (1972) | MoMA
(video 1:48 min, performance)
Yannis Kounellis
(video 12:34 min, έργα)
Jannis Kounellis
(video 18:20 min, έργα)
Jannis Kounellis
(video 4:51 min, έργα)
Kounellis Trieste
(video 5:34 min, ο ίδιος μιλάει για ένα έργο-εγκατάσταση)

Ο Κουνέλλης, ο ελληνικής καταγωγής με διεθνή φήμη καλλιτέχνης, είναι από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του κινήματος της Arte Povera (Φτωχή Τέχνη) που αναπτύχθηκε στην Ιταλία.
Ήδη από τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960 πίστεψε σε μια τέχνη που αντέταξε στον κυνισμό της υπερκατανάλωσης τα φτωχά υλικά, χώμα, πέτρα, κάρβουνο, ράκη, ξύλο, φωτιά, αναδεικνύοντας την πρωτογενή ποιητική φύση των πραγμάτων και το πολιτικό-πολιτισμικό τους βάθος. Αντικατέστησε το τελάρο με πλαίσια κρεβατιών, κάσες κουφωμάτων και κρεμάστρες παλτών.
Ο καμβάς έγινε ατσάλι, βγήκε στον χώρο σε μια κλίμακα όμως συμβατή με το ανθρώπινο σώμα και πολιτικοποιήθηκε. Οι εγκαταστάσεις του είναι εφήμερες, θεατρικές, δραματικές, μελαγχολικές, εμπνευσμένες από την ιστορία και εκφρασμένες με φόρμες σε μια διαλεκτική αντίθεση: χρυσό δίπλα σε άχυρο, βαμβάκι σε ένα σιδερένιο κουτί, παπαγάλοι σε κλουβιά, άνθρωποι σε σακιά. Με βαγονέτα που πηγαινοέρχονται γεμάτα κάρβουνα, φουγάρα, καράβια και σακιά με σπόρους, ο Κουνέλλης σχολιάζει τον μόχθο, το εμπόριο, την αποδημία, την ανταλλαγή κουλτούρας. Τη φωτιά, το χώμα και το χρυσό τα χρησιμοποιεί με έναν αλχημιστικό συμβολισμό, τον καφέ και το κάρβουνο ως αναφορές στο εμπόριο αλλά και ως χαρακτηριστικά στοιχεία του λιμανιού της γενέθλιας πόλης του, ενώ με τα παλιά παπούτσια και τα ρούχα αλλά και τα αντίγραφα θραυσμάτων από αρχαία γλυπτά αναφέρεται στις περίπλοκες και αντιφατικές διαστρωματώσεις της ταυτότητας. Έχει επιστρατεύσει ακόμη και ζωντανά ζώα (εγκατάσταση με άλογα στη Ρώμη το 1969) επιχειρώντας να αμφισβητήσει το κατεστημένο καλλιτεχνικό στερέωμα.
Το έργο του έχει παρουσιαστεί σε πολλά μουσεία στον κόσμο, ενώ στην Ελλάδα έγιναν μεγάλες εκθέσεις το 1994 στο φορτηγό πλοίο Ιόνιον στο λιμάνι του Πειραιά, το 2004 στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα, το 2012 στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.


Γιάννης Κουνέλλης - Επιτοίχιες Κατασκευές και Εγκαταστάσεις

Λουκάς Σαμαράς
Lucas Samaras
γεννημένος το 1936 στην Καστοριά, από το 1947 ζει στη Νέα Υόρκη

παρουσίαση έργων
σχετικά με τις φωτογραφίες του
Art of the 20th Century
lucas samaras
(video 10:09 min, βιογραφικό και έργα)
I Spend Time With Making: Lucas Samaras (Trailer)
(video 3:55min, το τρέιλερ ντοκιμαντέρ για τον Σαμαρά)
VENICE BIENNALE 2009 MAKING WORLD PART I 1
(video από το 13:30 min, παρουσίαση του έργου του στην Μπιενάλε της Βενετίας)

Ο ελληνικής καταγωγής καλλιτέχνης Σαμαράς είναι ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της μεταπολεμικής Μοντέρνας Τέχνης στην Αμερική με μεγάλη επιρροή στη Σύγχρονη Τέχνη.
Γεννημένος το 1936 στην Καστοριά, σε ηλικία έντεκα ετών, μετανάστευσε με τη μητέρα του στη Νέα Υόρκη προκειμένου να βρούνε τον πατέρα του ο οποίος βρισκόταν ήδη εκεί. Η ζωγραφική μπήκε στη ζωή του καθώς ήταν το κύριο μέσο έκφρασής του για εκείνον, που πήγε σε μια ξένη χώρα και δεν μιλούσε τη γλώσσα. Το 1955, το πηγαίο του ταλέντο του έδωσε υποτροφία στην Καλών Τεχνών στο Πανεπιστήμιο Ράτγκερς και αργότερα, πέτυχε μία ακόμη υποτροφία για μεταπτυχιακό στην Ιστορία της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια, όπου και θα έρθει σε επαφή με την Underground σκηνή της Νέας Υόρκης, ενώ το 1961, οι περιπλανήσεις του στα μονοπάτια της τέχνης τον οδήγησαν στη δραματική σχολή της Στέλλα Άντλερ.
Το έργο του Σαμαρά είναι πολύπλευρο, από ζωγραφικές συνθέσεις και κολάζ, γλυπτικές κατασκευές και κουτιά μέχρι έπιπλα και κοσμήματα, με αποκορύφωμα τις Πολαρόιντ με τις αυτοπροσωπογραφίες και τα πορτρέτα φίλων και γνωστών, που ξεκίνησε το 1969. Με τις «Φωτό-Μεταμορφώσεις», δηλαδή τις αυτοπροσωπογραφίες που είναι αποτυπωμένες σε φωτογραφικές ταινίες Πολαρόιντ, εξερευνά τον εαυτό του και μεταλλάσσει την εικόνα του. Όπως λέει ο ίδιος «Άλλοι μιλάνε για τον εαυτό τους όταν μιλάνε για αφηρημένα πράγματα. Εγώ μιλάω για τους άλλους όταν μιλάω για τον εαυτό μου.» Έχει χαρακτηριστεί ως ο πατέρας της αυτο-απεικόνισης, δηλαδή του σημερινού «selfie». Όπως λέει ο ίδιος «Εγώ είμαι επαγγελματίας, αυτοί είναι ερασιτέχνες. Προέρχομαι από μια καλλιτεχνική παράδοση, οπότε υπάρχει η αισθητική επιθυμία να την κάνω όσο πιο όμορφη γίνεται, αντίθετα στις selfies κανείς δεν ενδιαφέρεται αν είναι καλές ή όχι».
Τα τελευταία χρόνια, δημιουργεί computer art, συνδυάζοντας τον υπερφυσικό κόσμο με τον πραγματικό, την εικονική πραγματικότητα με τη φωτογραφία και παράγει μικρές ταινίες με εικόνες και μουσική υπόκρουση που ονομάζει «Φωτοταινίες».
Τα έργα του φιλοξενούνται στα σημαντικότερα Μουσεία Σύγχρονης Τέχνης, έχει εκπροσωπήσει τις ΗΠΑ σε διεθνείς εκθέσεις, ενώ το 2005 εξέθεσε στην Εθνική Πινακοθήκη της Αθήνας, το 2009 εκπροσώπησε την Ελλάδα στην Μπιενάλε της Βενετίας και το 2011 εξέθεσε στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης στην Αθήνα.

 Λουκάς Σαμαράς - Κατασκευές, Φωτογραφίες και Computer Art

Ρίτσαρντ Τουτλ
Richard Tuttle
born: 1941,Rahway,New Jersey,USA

παρουσίαση έργων
Richard Tuttle
(video 4:49 min, σχετικά με την έκθεση «καλλίρροος, Formal Alphabet»)
Richard Tuttle at Whitechapel Gallery, London 
(video 4:49 min, σε έκθεση)
Richard Tuttle: Reality & Illusion | Art21 "Exclusive"
(video 4:12 min, ο ίδιος δημιουργεί και μιλάει)
Curator's Introduction to: Richard Tuttle: I Don't Know. The Weave of Textile Language
(video 7:56 min, ο ίδιος μιλάει σε έκθεση)
TateShots: Richard Tuttle – I Don't Know
(video 2:29 min, ο ίδιος μιλάει σε έκθεση)

Ο Τουτλ είναι ένας από τους σημαντικότερους Αμερικανούς καλλιτέχνες που δημιουργούν από τη δεκαετία του 60 μέχρι σήμερα. Τα έργα του, σχέδια, ζωγραφικά και γλυπτά, δεν εντάσσονται σε ένα καλλιτεχνικό κίνημα, είναι όμως ποιητικά και με τα ταπεινά υλικά τους αντικατοπτρίζουν την ευθραυστότητα του κόσμου.
Στα έργα του η ομορφιά παράγεται με τη γραμμή, το σχήμα και τον όγκο, το χρώμα, την υφή και τη μορφή που μοιάζει διαποτισμένη από πνευματικότητα. Ο χώρος και η κλίμακα είναι επίσης στοιχεία που τον απασχολούν ιδιαίτερα ώστε να δημιουργήσει τη γλώσσα του, η οποία όπως ο ίδιος λέει είναι «στο κέντρο της ζωγραφική».

Πηγή: http://www.pacegallery.com/artists/474/richard-tuttle

Ρίτσαρντ Τουτλ - Επιτοίχιες Κατασκευές και Γλυπτά με διάφορα υλικά

Φιλίντα Μπάρλοου
Phyllida Barlow
born: 1944,Newcastle,England

παρουσίαση έργων
Phyllida Barlow Fifty Years of Drawings
ζωγραφικά έργα
Phyllida Barlow: set at The Fruitmarket Gallery until 18 October 2015
(video 3:03 min, η ίδια μιλάει σε έκθεσή της)
Phyllida Barlow: Tate Britain Commission
(video 3:43 min, η ίδια μιλάει σε έκθεσή της)
Phyllida Barlow at the New Museum, New York
(video 2:13 min, σε έκθεση)
Phyllida Barlow - mix
(video 3:1 min, σε έκθεση)

Η Αγγλίδα γλύπτρια Μπάρλοου είναι γνωστή για τις μεγάλης κλίμακας γλυπτικές εγκαταστάσεις της. Δίδαξε επί 40 χρόνια στην ίδια σχολή (Slade School of Art) στην οποία φοίτησε και έτσι έχει επηρεάσει πολλούς νεώτερους καλλιτέχνες. Το 2011 ανακηρύχτηκε Βασιλική Ακαδημαϊκός για την προσφορά της στη διδασκαλία των τεχνών και το 2017 θα εκπροσωπήσει τη Μεγάλη Βρετανία στην Μπιενάλε της Βενετίας.
Το λεξιλόγιό της Μπάρλοου είναι διακριτικό και τα υλικά της φτηνά, κόντρα πλακέ, χαρτόνι, γύψος, τσιμέντο, υφάσματα και χρώματα. Η μέθοδός της χαρακτηρίζεται από τη συσσώρευση και την παράθεση. Ενδιαφέρεται να κόψει, να πριονίσει, να σπάσει, να συσπειρώσει, να αναδιπλώσει, να καλύψει, να λειτουργήσει δηλαδή με συνηθισμένες ενέργειες και να χειριστεί με αυτές καθημερινά υλικά.
Τα γλυπτά της εξελίσσονται σε τολμηρές και πολύπλοκες εγκαταστάσεις, με τους όγκους να μοιάζουν σαν να εισβάλουν στον χώρο γύρω τους, σαν να είναι σε αντίθεση με αυτόν, σαν να τον μπλοκάρουν, να τον διακόπτουν, σαν  να παρεμβαίνουν τόσο, ώστε να αμφισβητούν και την ίδια την αισθητική εμπειρία του θεατή. Με την ακανόνιστη δομή τους, οι κατασκευές της μοιάζουν έτοιμες να καταρρεύσουν ή να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή. Παρακούοντας τους κανόνες της ισορροπίας, τη συμμετρία, τη βαρύτητα και την ομορφιά που σχετίζονται με τις κλασικές φόρμες της γλυπτικής και της αρχιτεκτονικής, τα έργα της συχνά περιγράφονται ως «αντι-μνημειώδη».
Η ίδια έχει πει «Ίσως δεν σκέφτομαι αρκετά για την ομορφιά στη δουλειά μου, γιατί είμαι τόσο περίεργη για άλλες ιδιότητες, αφηρημένες, όπως αυτές του χρόνου, του βάρους, της ισορροπίας, του ρυθμού, της κατάρρευσης, της κόπωσης, της δυναμικής, γι’ αυτό που αυξάνεται ή συρρικνώνεται, πηγαίνει προς τα επάνω ή προς τα κάτω, διπλώνεται ή ξεδιπλώνεται.»


Φιλίντα Μπάρλοου - Γλυπτικές Κατασκευές και Εγκαταστάσεις

Τόνι Κραγκ
Tony Cragg
born: 1949,Liverpool,England (lives Wuppertal,Germany)

το επίσημο site του καλλιτέχνη
παρουσίαση έργων
Tony Cragg. Beethoven, piano concierto
(video 6:24 min, έργα)
Sculptor Tony Cragg | euromaxx
(video 5:23 min, στο στήσιμο έκθεσης)
TONY CRAGG. PARTS OF THE WORLD / FILM-TRAILER
(video 5:36 min, ο ίδιος μιλάει και δημιουργεί)
Tony Cragg
(video 3:56 min, έργα σε έκθεση)
Tony Cragg: Seeing Things at the Nasher Sculpture Center
(video 1:34 min, παρουσίαση έκθεσης)
Tony Cragg e le guglie del Duomo di Milano
(video 2:46 min, έργα)

Ο Κραγκ σπούδασε βιοχημεία, προτού στραφεί στην τέχνη. Στη μετα-βιομηχανική εποχή, επικεντρώθηκε σε ζητήματα περιβαλλοντικού και κοινωνικού περιεχομένου και χρησιμοποιώντας με καινοτόμο τρόπο αστικά και βιομηχανικά μπάζα, άνοιξε νέους δρόμους στη γλυπτική και συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σπουδαιότερους Βρετανούς γλύπτες. Από το 1979 ζει στη Γερμανία και διδάσκει στην Ακαδημία Καλών Τεχνών του Ντίζεντορφ. Το 1988, εκπροσώπησε τη Μεγάλη Βρετανία στην Μπιενάλε της Βενετίας και την ίδια χρονιά βραβεύτηκε με το Βραβείο «Turner». 
Οι επιτοίχιες και δαπέδιες εγκαταστάσεις του με κομμάτια από πλαστικά σκουπίδια είναι διάσημες και πρότυπα σε κάθε περιβαλλοντική εκπάιδευση μέσω της τέχνης.
Ο Κραγκ, στα τελευταία του έργα από ξύλο, μπρούντζο, πέτρα και φινιρισμένο ανοξείδωτο χάλυβα, τα οποία έχουν εκτεθεί και στο Μουσείο Μπενάκη το 2015, παρουσιάζει μια νέα αφαιρετική αντίληψη της μορφής. Πειραματίζεται γύρω από την έννοια της συμπίεσης και της ανάλυσης χρησιμοποιώντας τοτεμικές δομές, όπου το ανθρώπινο προφίλ αποτελεί συχνά ένα απομονωμένο στοιχείο του συνόλου. Διαιρώντας τη μορφή σε τεταρτημόρια, την αναλύει με έναν φουτουριστικό τρόπο φτάνοντας έτσι στον πυρήνα της.
Επίσης, έχει δημιουργήσει μια σημαντική σειρά έργων σχεδίου και υδατογραφίες, εφόσον αυτά του χρησιμεύουν όχι μόνο ως μέσο για να διερευνήσει νέες φόρμες, αλλά και ως ένας τρόπος να υλοποιήσει στο χαρτί γλυπτά που εξαιτίας της στατικότητας και της βαρύτητας δεν θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.

Τόνι Κραγκ - Επιτοίχιες Κατασκευές, Εγκαταστάσεις και Γλυπτά

Κάι Γκούο-Τσιανγκ
Cai Guo-Qiang
born: 1957,Quanzoy,Fujian Province,China (lives: New York)

το επίσημο site του καλλιτέχνη
παρουσίαση έργων
Video: Homeland, An Exclusive Gunpowder Drawing by Cai Guo-Qiang
(video 2:26 min, δημιουργία έργου)
Cai Guo-Qiang Paints with Exploding Gunpowder
(video 6:52 min, ο ίδιος μιλάει και δημιουργεί)
Cai Guo-Qiang 蔡国 Official video for Fireworks Event of The Ninth Wave exhibition
(video 5:53 min, «ζωγραφική στον ουρανό»)
Renowned Chinese artist Cai Guoqiang holds first solo exhibition in Australia
(video 4:49 min, ο ίδιος μιλάει σε έκθεση)

Ο πατέρας του Γκούο-Τσιανγκ ήταν καλλιγράφος και παραδοσιακός ζωγράφος που εργαζόταν σε βιβλιοπωλείο. Έτσι, ήρθε από μικρός σε επαφή με την παραδοσιακή κινεζική τέχνη και με τη δυτική λογοτεχνία. Ως έφηβος έζησε τις κοινωνικές επιπτώσεις της Πολιτιστικής Επανάστασης του Μάο Τσε Τουνγκ στην Κίνα, συμμετείχε και ο ίδιος σε διαδηλώσεις και παρελάσεις. Μεγάλωσε σε ένα περιβάλλον όπου οι εκρήξεις ήταν κάτι συνηθισμένο, είτε προέρχονταν από κανόνια είτε ως εορταστικά πυροτεχνήματα. Είδε να χρησιμοποιούν το μπαρούτι «τόσο για καλό όσο για κακό». Γύρω στα είκοσί του, συμμετείχε σε δύο ταινίες, αργότερα του κίνησε το ενδιαφέρον η μοντέρνα τέχνη της Δύσης και σπούδασε σκηνογραφία. Όλες αυτές οι εμπειρίες του πρόσφεραν μεγαλύτερη κατανόηση σχετικά με τα στάδια της δημιουργίας, την παράσταση, τη διαρρύθμιση του χώρου, την αλληλεπίδραση και την ομαδική δουλειά.
Τα στοιχεία που υπάρχουν στη δουλειά του Γκούο-Τσιανγκ είναι παραδόσεις, αφηγήσεις, σύμβολα και υλικά από το φενκσούι, την κινεζική ιατρική, την κινεζική ζωγραφική, την επιστήμη, τη χλωρίδα και την πανίδα, τα πορτρέτα, τα πυροτεχνήματα τις σοσιαλιστικές ιδέες και το δόγμα του Μάο «αν δεν καταστρέψεις τίποτα, δεν θα δημιουργήσεις τίποτα». 


Κάι Γκούο-Τσιανγκ – Ζωγραφική με εκρήξεις, Πυροτεχνήματα και Εγκαταστάσεις

Κιμσούτζα
Kimsooja
born: 1957,Daegu,Korea (lives: New York, Paris and Seoul

το επίσημο site της καλλιτέχνιδας
παρουσίαση έργων
το κορεατικό περίπτερο στην Μπιενάλε της Βενετίας το 2013
Κιμσούτζα «Ταξίδι στον κόσμο» Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα
A Needle Woman, par Kimsooja
(video 3:16 min, η περφόρμανς σε διάφορες πόλεις)
Kimsooja à l'oeuvre - Bottari Truck "Migrateurs" (extrait)
(video 4:04 min, η ίδια μιλάει για την περφόρμανς)
Kimsooja: Art & Everyday Life | Art21 "Exclusive"
(video 2:51 min, η ίδια παρουσιάζει ένα βίντεο-έργο της)
Kimsooja: "A Beggar Woman" & "A Homeless Woman" | Art21 "Exclusive"
(video 3:35 min, η ίδια παρουσιάζει ένα βίντεο-έργο της)
A Needle Woman(2005) by Kim Soo Ja
(video 3:00 min, βίντεο-έργο)

Η Κιμσούτζα, γεννημένη το 1957 στην Κορέα, σπούδασε στο τμήμα ζωγραφικής του Πανεπιστημίου της Σεούλ και στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού και από το 1998 ζει στη Νέα Υόρκη, ενώ όπως φαίνεται και από το έργο της ταξιδεύει συνέχεια.
Η Κιμσούτζα χρησιμοποιεί από παραδοσιακά στοιχεία της ανατολικής κουλτούρας (κορεάτικα καλύμματα κρεβατιών, χειρωνακτική τεχνική του ραψίματος) μέχρι σύγχρονα μέσα (video, performance, installations) και αναδεικνύει θέματα όπως το ταξίδι, η μετανάστευση, η εγκατάλειψη οικείων ανθρώπων και τόπων, η σύγχρονη μετανάστευση, η θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία. Τα έργα της είναι ένα σύμπαν σιωπηλής ομορφιάς, με στοχασμό και ποιητικές εικόνες.


ΚιμσούτζαΠερφόρμανς, Βίντεο, Εγκαταστάσεις

Άι Γουέι Γουέι
Ai Weiwei
born: 1957,Beijing,China

το επίσημο site του καλλιτέχνη
παρουσίαση έργων
AI WEIWEI: NEVER SORRY - Official Trailer
(video 2:29 min, trailer της ταινίας)
Ai Weiwei does Gangnam Style
(video 4:15 min, τραγούδι και χορός)
Ai Weiwei: Sunflower Seeds
(video 14:41 min, ντοκιμαντέρ σχετικό με το έργο)
On Alcatraz, Ai Weiwei Celebrates the Silenced
(video 6:57 min, ντοκιμαντέρ σχετικό με το έργο)
Private View: Ai Weiwei in Athens
(video 5:09 min, ντοκιμαντέρ σχετικό με το έργο)
Ai Weiwei's Memorial To The Drowned
(video 1:18 min, ντοκιμαντέρ σχετικό με το έργο)
Draw On The Moon | Ai Weiwei And Olafur Eliassons' Interactive Art Project
(video 5:47 min, ντοκιμαντέρ σχετικό με το έργο)

Ο Γουέι Γουέι  είναι ένας από τους σημαντικότερους και πιο ριζοσπαστικούς Κινέζους καλλιτέχνες των τελευταίων δεκαετιών. Ως εικαστικός, αρχιτέκτονας, συγγραφέας, κινηματογραφιστής και πολιτικός ακτιβιστής, έχει ασκήσει δημόσια κριτική στην κινεζική κυβέρνηση, σε θέματα που αφορούν τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ποιότητα της ζωής στη σύγχρονη Κίνα. Το 2011 συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση, με την κατηγορία για «οικονομικά αδικήματα». Όταν αποφυλακίστηκε, του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα και ζούσε υπό στενή παρακολούθηση. Τελικά το 2015, του επεστράφη το διαβατήριό του.
Ο Γουέι Γουέι είναι διάσημος και το έργο του έχει παρουσιαστεί σε σημαντικές εκθέσεις και πολιτιστικούς χώρους σε όλο τον κόσμο. Τα γλυπτά και οι μεγάλης κλίμακας εγκαταστάσεις του συνδέουν εννοιολογικά τις παραδόσεις και την τέχνη της Κίνας με τα σύγχρονα πολιτικά μηνύματα. Στα έργα του επαναχρησιμοποιεί συχνά υλικά που χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα, όπως πηλό, ξύλο από κατεστραμμένους ναούς, μάρμαρο, συνδέοντας έτσι το παρελθόν με το παρόν, την παλιά Κίνα με τη νέα.
Το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης διοργάνωσε την έκθεση «Ai Weiwei at Cycladic» (20 Μαΐου – 30 Οκτωβρίου 2016). Πρόκειται για την πρώτη παρουσίαση έργων του καλλιτέχνη στην Ελλάδα, καθώς και για τη μοναδική έκθεσή του σε αρχαιολογικό μουσείο παγκοσμίως μέχρι σήμερα. Το Μουσείο τον προσκάλεσε να παρουσιάσει μια σειρά έργων που αναδεικνύουν την καλλιτεχνική του προσέγγιση, την έμφαση του έργου του στην ιστορία και την πολιτισμική κληρονομιά, καθώς και την κριτική του ματιά στα σύγχρονα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα.


Άι Γουέι Γουέι - Φωτογραφίες, Κατασκευές και Εγκαταστάσεις


Τσιχάρου Σιότα
Chiharu Shiota
born: 1972,Osaka,Japan (lives in Berlin)

το επίσημο site της καλλιτέχνιδας
παρουσίαση έργων
Biennale Arte 2015 – Japan
(video 3:06 min, η ίδια μιλάει για το έργο της στην Μπιενάλε της Βενετίας)
Venice Biennale 2015. Chiharu Shiota. Japan Pavilion.
(video 2:13 min, το έργο της στην Μπιενάλε της Βενετίας)
GALERIE TEMPLON BRUSSELS - INAUGURAL SHOW BY CHIHARU SHIOTA
(video 3:10 min, η ίδια δημιουργεί και μιλάει για το έργο της)
If the shoe fits: Artist weaves memories together
(video 2:12 min, η ίδια δημιουργεί και μιλάει για το έργο της)
CHIHARU SHIOTA, Sleeping is like death
(video 2:38 min, η ίδια μιλάει για το έργο της)

Η Σιότα είναι μια Γιαπωνέζα καλλιτέχνης που κάνει  κυρίως περφόρμανς και εγκαταστάσεις. Η δουλειά της έχει αναγνωριστεί παγκοσμίως και κάνει εκθέσεις στα μεγαλύτερα μουσεία και γκαλερί, καθώς και σκηνικά σε όπερες και θεατρικές παραστάσεις σε όλο τον κόσμο.
Η Σιότα στα έργα της ερευνά την έννοια της μνήμης και την απώλειά της, τις ρίζες και το παρελθόν σε σχέση με τη ζωή στο τώρα. Πολύ συχνά δημιουργεί δωμάτια, χώρους με διάφορα αντικείμενα, ερωτικά γράμματα, ένα γραφείο, ένα νυφικό, καρέκλες, βαλίτσες όπου «υφαίνει» ένα λεπτό μαύρο ή κόκκινο νήμα παντού, σαν δαντέλα, σαν κουκούλι, σαν σκιά, σαν ιστό, κάτι πάντως που παρεμβαίνει και δημιουργεί μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα σε αυτό που υπάρχει εκτεθειμένο. Κάτι που «δένει» τον θεατή με τον χώρο και το αντικείμενο, κάτι που θολώνει τα όρια μεταξύ τους. Σε κάποιους μπορεί να φαίνεται ποιητικό ή ονειρικό και άλλοι μπορεί να τρομάζουν ή να πνίγονται. Στα δωμάτιά της συχνά εντάσσει ανθρώπους, θεωρώντας ότι το στοιχείο της περφόρμανς ολοκληρώνει το έργο.


Τσιχάρου Σιότα – Εγκαταστάσεις και Περφόρμανς

********